24 wyniki
Książka
W koszyku
Katarzyna Bosacka od lat edukuje polskie społeczeństwo i uświadamia, jak prawidłowo czytać etykiety oraz planować zakupy, aby przygotować wartościowe i smaczne potrawy dla całej rodziny. Poszukiwanie dobrych jakościowo produktów, które doskonale smakują i doświadczenia w kuchni, doprowadziło ją do stworzenia zbioru przepisów kuchni polskiej w nowoczesnej odsłonie. Kuchnia polska zmienia się tak samo dynamicznie jak nasz kraj i bez kompleksów wytrzymuje konkurencję najbardziej znanych kuchni europejskich.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę by zobaczyć szczegóły.
WYPOŻYCZALNIA DLA DOROSŁYCH
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
FILIA NR 3 (GRUCZNO)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
FILIA NR 5 - DOROŚLI
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Domowe wędliny / Robert Winckiewicz. - Ożarów Mazowiecki : Olesiejuk, 2016. - 191, [1] s. : il. ; 25 cm.
Wyrób wędlin, wędzonek, konserw, kiełbas czy solenie, suszenie lub wędzenie mięsa w domach naszych dziadków były sprawą naturalną, tradycją kultywowaną przez pokolenia. Przepisy i umiejętności przekazywano z ojca na syna, z matki na córkę. Niestety tradycja ta zanika. Chciałbyś, aby twoja rodzina jadła zdrowe i smaczne wędliny? Zastanawiasz się, czy warto zbudować wędzarnię, jaki zakupić sprzęt, jak odpowiednio przygotować mięso? W tej książce znajdziesz precyzyjne wskazówki. Dzięki nim możesz zostać mistrzem domowego masarstwa.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 4 placówek. Rozwiń listę by zobaczyć szczegóły.
WYPOŻYCZALNIA DLA DOROSŁYCH
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
FILIA NR 4 (CZAPLE)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
FILIA NR 5 - DOROŚLI
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Filia nr 3 - książki
Brak informacji o dostępności pozycji do wypożyczenia: sygn. 64
Książka
W koszyku
Vademecum kuchni francuskiej. Znajdziesz tu wszystko, co musisz wiedzieć o kulinarnej Francji. Pospaceruj po winnych szlakach Prowansji, zachwyć się crêpes na słodko i słono w paryskim bistro, dowiedz się, czy najlepsze kasztany rzeczywiście sprzedawane są na placu Pigalle i dlaczego Marcel Proust z czułością wspominał smak okruszków z magdalenek… Chcesz gotować jak rodowity Francuz? Z "Francją na talerzu" będziesz jak chef trzygwiazdkowej restauracji! Bon appétit!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
CZYTELNIA GŁÓWNA
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książkowa wersja kultowego, pierwszego w historii telewizji, kulinarnego reality show. Pilotażowy odcinek "Francuskiego Szefa Kuchni" wyemitowano w Bostonie 11 lutego 1963 roku, jeszcze w czarno-białej telewizji - jak wspomina we wstępie sama Julia Child. Przez kolejne lata podbił on serca telewidzów tak dalece, że doczekał się wznowień i kontynuacji, a jego nieokrzesana, prostolinijna, wielka wzrostem oraz kulinarnym kunsztem pomysłodawczyni i prowadząca - Julia Child - do dziś pozostaje ikoną sztuki kucharskiej, nie tylko dla Amerykanów. Przewodnik po kuchni francuskiej i kompendium wiedzy o francuskich przysmakach - przepisy na omlety, mus czekoladowy, naleśniki crêpes, kurczaka w winie i inne specjały są podane w przystępny sposób i zrozumiałe zarówno dla początkującego, jak i wytrawnego kucharza. Julia Child dzieli się z czytelnikami sprawdzonymi przepisami, ale też podaje najpopularniejsze sposoby przygotowania wielu potraw.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę by zobaczyć szczegóły.
WYPOŻYCZALNIA DLA DOROSŁYCH
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
FILIA NR 5 - DOROŚLI
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Koncept)
Jedyna książka o kuchni włoskiej, której potrzebujesz. Wszystko, co musisz wiedzieć o kulinarnej Italii. Ta wielka księga, pełna zdjęć, pięknych ilustracji, map, przydatnych wykresów, porywających anegdot i portretów wybitnych postaci, to pierwsza taka encyklopedia kuchni włoskiej. Jeśli chcesz gotować jak prawdziwy Włoch, nie potrzebujesz niczego więcej. Znajdziesz tu przepisy na dania, które trzeba znać. Zachwycą cię klasyczne i nowoczesne potrawy ze wszystkich regionów Italii. Poznasz najlepsze włoskie produkty: makarony, mięsa, sery, przyprawy, wina, piwa, likiery, kawy. • Czy Leonardo da Vinci był wegetarianinem? • Jaka jest różnica między cappuccino, macchiato i mocaccino? • Czy można zrobić tiramisu bez alkoholu? • Dlaczego śmietana dodana do carbonary to prawdziwe przestępstwo? • Czy gnocchi można jeść również na deser? Przenieś się choć na chwilę na skąpane w słońcu, gwarne ulice Italii i odkryj niezwykłe gastronomiczne dziedzictwo Włochów.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
CZYTELNIA GŁÓWNA
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
7 tygodniowych kuracji oczyszczających dobranych do potrzeb różnych osób. Ajurwedyjski, krzemowy, „w płynie”, chiński, chlorofilowy, owocowy. Stawkę zamyka delikatna dieta osuszająca ze śluzu i zwiększająca odporność dla dzieci (i całych rodzin). Wielbiciele zieleniny skorzystać mogą z detoksu chlorofilowego. Ci, którzy obawiają się, że oczyszczaniu towarzyszy głód – powinni wypróbować detoks krzemowy, a miłośników owoców na pewno zainteresuje detoks owocowy. Oczyść swój organizm, ciesz się zdrowiem i urodą.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
WYPOŻYCZALNIA DLA DOROSŁYCH
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Mnóstwo prostych przepisów w praktycznym wydaniu, do których zawsze można sięgnąć i znaleźć dla siebie coś dobrego. Zwięzły tekst poprzedza krótka lista produktów, a na stronie obok autor zamieszcza dodatkowe propozycje i pomysły. Ngel Slater, brytyjski szef kuchni, krytyk kulinarny, dziennikarz, od wielu lat prowadzi rubrykę kulinarna w "Observer" oraz programy kulinarne w telewizji.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
WYPOŻYCZALNIA DLA DOROSŁYCH
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Litera Nova)
Tak smakuje Lwów. Barszcz ukraiński, ćwikła, gołąbki, bliny oprószone cukrem pudrem… Smaki, które wielu z nas pamięta z kuchni swoich babć. Swojskie, aromatyczne i proste dania ze składników, które znajdą się w każdej kuchni. Jedzenie, które pachnie miłością, nostalgią… Domem. Ale kuchnia lwowska to o wiele, wiele więcej. Marianna Dushar – rodowita lwowianka i znawczyni lokalnych tradycji kulinarnych – zabiera nas w podróż po Galicji, gdzie mieszają się smaki kuchni polskiej i ukraińskiej, a swoistej pikanterii dodają im wpływy żydowskie, austriackie, huculskie, a nawet włoskie, greckie i bliskowschodnie. Wyjątkowe przepisy zawarte w tej książce przeniosą cię do Lwowa – miasta, w którym tradycja spotyka się z nowoczesnością. Dowiesz się, jak smakują kiszone cytryny, konfitura z fiołków i sałatka starolwowska. Skosztujesz huculskiej warii i przekonasz się, że ormiańska parzybroda naprawdę jest tak pyszna, że nie sposób czekać, aż ostygnie. Ponad 100 przepisów uzupełnionych anegdotami o dawnym i współczesnym Lwowie.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
WYPOŻYCZALNIA DLA DOROSŁYCH
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Gdy myślimy o tym, co jadali i pijali nasi przodkowie we wczesnym średniowieczu, zazwyczaj przychodzą nam do głowy dwie rzeczy: mięso i piwo. Jednak menu dawnych Słowian było o wiele bardziej urozmaicone. Hanna i Paweł Lisowie jako pierwsi w Polsce podjęli się odtworzenia wczesnośredniowiecznych słowiańskich przepisów i smaków, bazując zarówno na własnych eksperymentach, jak i opracowaniach etnograficznych, historycznych, archeologicznych, botanicznych oraz tych z zakresu ziołoznawstwa. Efektem ich badań jest opowieść o różnorodnych aspektach kultury Słowian – potrawach, zwyczajach, ziołach, technikach kulinarnych. Dowiemy się z niej, jaka jest geneza rosołu, dlaczego barszcz nazywamy barszczem i z czego oryginalnie się go gotowało, jakich przypraw używano w czasach, gdy nie znano pieprzu, co pijano, gdy nikt nie słyszał o kawie ani herbacie, jakie warzywa stosowano w słowiańskich kuchniach oraz kim naprawdę był Piast. Ponadto autorzy przygotowali około 120 przepisów, między innymi na polewki, piwa, dania z kasz, bryjki, mięsa, miód pitny, które możemy przyrządzić we współczesnych kuchniach. Znajdziemy tu również porady, jak gotować w glinianych garnkach, wędzić owoce czy nawet piec w jamie ziemnej. Książkę wzbogacają felietony dotyczące życia i obyczajów dawnych Słowian oraz szczegółowy wykaz produktów spożywczych, którymi dysponowali nasi przodkowie.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę by zobaczyć szczegóły.
WYPOŻYCZALNIA DLA DOROSŁYCH
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
FILIA NR 1 (PRZECHOWO)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
FILIA NR 3 (GRUCZNO)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
FILIA NR 4 (CZAPLE)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
FILIA NR 5 - DOROŚLI
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Mega zupy na cały rok. - Konstancin-Jeziorna : Rea, 2016. - 127 s. : il. ; 24 cm.
Współczesne zupy mają wiele smaków, jadamy już nie tylko pomidorową czy ogórkową, ale także soljankę, okroszkę czy gulaszową po węgiersku. Jeżdżąc po świecie przywozimy nowe smaki i adaptujemy je do potrzeb pożywnej, sycącej polskiej kuchni. W książce znajdziemy atrakcyjne przepisy na zupy, które mogą być pysznym jednodaniowym posiłkiem lub naprawdę odchudzającym witaminowym daniem.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
WYPOŻYCZALNIA DLA DOROSŁYCH
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
"Tym opracowaniem w pewnym stopniu ryzykownie podjąłem się śmiałego zadania: ogólnie przywrócić nieco już zapomnianą, chowającą się w zarzuconych szpargałach, "kajetach po dziadach" wiedzę o samodzielnym, domowym wyrabianiu znakomitych nalewek, ongiś chluby polskich domów. (...) Jeśli dziś weźmiemy dojrzałe, w pełni zdrowe i zbierane z dala od zadymionych aglomeracji i smrodliwych szos surowce oraz zwykły alkohol z legalnego źródła i będziemy postępować zgodnie z mało skomplikowanymi, współczesnymi przepisami na poszczególne nalewki, których tu oraz w licznych innych opracowaniach znajdziemy bez liku, wynik na pewno uzyskamy wyjątkowo dobrej i bardzo smakowitej jakości." (ze Wstępu)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę by zobaczyć szczegóły.
WYPOŻYCZALNIA DLA DOROSŁYCH
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
FILIA NR 3 (GRUCZNO)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Filia nr 4 - książki
Brak informacji o dostępności pozycji do wypożyczenia: sygn. 64
Książka
W koszyku
Nowoczesna kuchnia kaszubska / Beata Waśniewska. - Wyd. 3. - Gdynia : Region, 2016. - 144 s. : il. ; 24 cm.
Kaszubska kuchnia to swego rodzaju kulinarny zapis dziejów Pomorza, gdzie spotkały się tradycje pomorskie, niemieckie, polskie i skandynawskie. W książce autorka przedstawia wybór 70 najsmaczniejszych i najbardziej charakterystycznych potraw, które można dziś spotkać na pomorskich stołach. To nie tylko tradycyjne dania z ryb i mięsa, ale także potrawy mączne, potrawy bezmięsne z warzyw i grzybów oraz ciasta i desery. Przez stulecia kaszubskie gospodynie dbały, by łatwe w przygotowaniu posiłki były przede wszystkim treściwe. Beata Wiśniewska wydobyła z tych tradycyjnych przepisów to, co najlepsze, dostosowując je przy okazji do dzisiejszych przyzwyczajeń kulinarnych i oczekiwania, aby wszystko, co spożywamy, było "fit" i "bio".
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
WYPOŻYCZALNIA DLA DOROSŁYCH
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę by zobaczyć szczegóły.
WYPOŻYCZALNIA DLA DOROSŁYCH
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
FILIA NR 3 (GRUCZNO)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
FILIA NR 5 - DOROŚLI
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Szkoła Gotowania Krok po Kroku)
Jak zrobić klasyczne ravioli? Jaka jest różnica pomiędzy pappardelle a tagliatelle? Jak przygotowuje się pesto genovese? Szczegółowa, kompletna szkoła gotowania, prezentująca wyśmienite dania kuchni włoskiej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę by zobaczyć szczegóły.
WYPOŻYCZALNIA DLA DOROSŁYCH
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
FILIA NR 5 - DOROŚLI
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Filia nr 3 - książki
Brak informacji o dostępności pozycji do wypożyczenia: sygn. 64
Książka
W koszyku
Przetwory z pomysłem / Patrycja Machałek. - Kraków : Znak, 2019. - 239, [1] s. ; 21 cm.
(Litera Nova)
Ponad 100 prostych przepisów na ekstrawaganckie i klasyczne przetwory, które odmienią twoją kuchnię. Książka zarówno dla tych, którzy dopiero zaczynają przygodę z przetwarzaniem owoców i warzyw, jak i dla tych, którzy znają już tajniki pasteryzowania, ale szukają inspiracji i odmiany. Odkryj przepis na kiszoną cytrynę i marynowany imbir. Kanapki posmaruj paprykowym pindżurem, do makaronu dodaj ajwaru własnej roboty. Frużeliny, dżemy i marmolady będą doskonałe do kanapek, deserów, a nawet mięs. Słodko-ostre pikle zaskoczą jako dodatek do obiadu, a domowy ocet z pigwy przyniesie ukojenie w gorący letni dzień. Prace zaplanujesz z praktycznym kalendarzem sezonowym. Pozbądź się z kuchni konserwantów, barwników i syntetycznych wzmacniaczy smaku. Zyskasz niepowtarzalne przetwory, których nie da się znaleźć na sklepowej półce.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę by zobaczyć szczegóły.
WYPOŻYCZALNIA DLA DOROSŁYCH
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
FILIA NR 4 (CZAPLE)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 63 (1 egz.)
FILIA NR 5 - DOROŚLI
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pyszne chwasty / Małgorzata Kalemba-Drożdż. - Bielsko-Biała : Pascal, 2014. - 332, [4] s. : il. ; 23 cm.
Czy zamiast uparcie pozbywać się chwastów, nie prościej, przyjemniej i bardziej eko będzie po prostu je… zjeść? Zasmakuj w twarożku z kurdybankiem, upiecz wegańskie bułeczki z komosą i skosztuj spaghetti z pączkami mniszka. Dowiedz się, jak przyrządzić nalewkę z kwiatów fiołka, i ugotuj risotto z koniczyny. Pokrzywa, tasznik, babka czy gwiazdnica nie muszą być wrogimi intruzami lecz mogą stać się składnikiem wyjątkowego dania. Książka uczy, jak wprowadzić do codziennego menu rośliny o ciekawych smakach i wartościowych składnikach. Zawiera 137 propozycji smacznych dań z roślin, których nie lubimy oglądać w naszych ogródkach – chwastów. Jadalnych, zdrowych i skrywających wiele oryginalnych smaków.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
WYPOŻYCZALNIA DLA DOROSŁYCH
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(JednymSłowem)
Gotuj sprytniej, jedz zdrowiej i oszczędzaj czas. Meal Prep to nowa metoda przyrządzania posiłków, która odmieni twoje życie. Autorka słynnego bloga SkinnyTaste, Gina Homolka, pokaże ci, jak przygotowywać bazę składników, dzięki której będziesz jeść pełnowartościowe dania przez wiele dni. I to bez codziennego stania przy garnkach. W tej książce znajdziesz ponad 120 przepisów i plan posiłków na kilka tygodni. Najważniejsza jest baza. Z jajek przyrządzisz chrupiące quesadille, prawdziwą włoską frittatę i aksamitną sałatkę jajeczną. Ugotowaną ciecierzycę wykorzystasz do przygotowania rozgrzewającego pomidorowego curry, zdrowych burgerów i kolorowych dipów. A z nudnego kurczaka wyczarujesz tajską potrawkę, chili z białą fasolą, domowe tacos i sycące zupy. Zobacz, jakie to proste.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
WYPOŻYCZALNIA DLA DOROSŁYCH
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Biblioteka Gazety Wyborczej)
Ciężka, kaloryczna, nieprzyjazna wegetarianom? To nieprawda. Ile wspaniałych, zdrowych przepisów można wyczarować przekształcając nasze ukochane dania z dzieciństwa i wędrując po Polsce w poszukiwaniu zapomnianych smaków. Karolina i Maciej Szaciłło przejechali ponad 2500 kilometrów, by na nowo odkryć bogactwo polskiej kuchni. Byli w Wiśle i Koniakowie, Lesku i Berezce, Ropkach, Kadzidle, Starzynie i Czeremsze. Spotykali ludzi, którzy inspirowali ich do tworzenia lekkich, wegetariańskich, wegańskich, często bezglutenowych, wariacji na temat naszych kasz, olejów, strączków, owoców i warzyw, pestek i orzechów.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę by zobaczyć szczegóły.
WYPOŻYCZALNIA DLA DOROSŁYCH
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
FILIA NR 5 - DOROŚLI
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Świeże warzywa, warzywa strączkowe, kasze, zioła, owoce i naturalne przyprawy. 183 przepisy na wiosnę, lato, jesień, zimę, Boże Narodzenie, Wielkanoc, zdrowe ciastka i pyszne chleby. Książka została wzbogacona o innowacyjne rozwiązanie na rynku wydawniczym - aplikację TAP2C. Dzięki niej Czytelnicy mogą skorzystać z dodatkowych treści multimedialnych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę by zobaczyć szczegóły.
WYPOŻYCZALNIA DLA DOROSŁYCH
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
FILIA NR 5 - DOROŚLI
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej