4 wyniki
Książka
W koszyku
"Tym opracowaniem w pewnym stopniu ryzykownie podjąłem się śmiałego zadania: ogólnie przywrócić nieco już zapomnianą, chowającą się w zarzuconych szpargałach, "kajetach po dziadach" wiedzę o samodzielnym, domowym wyrabianiu znakomitych nalewek, ongiś chluby polskich domów. (...) Jeśli dziś weźmiemy dojrzałe, w pełni zdrowe i zbierane z dala od zadymionych aglomeracji i smrodliwych szos surowce oraz zwykły alkohol z legalnego źródła i będziemy postępować zgodnie z mało skomplikowanymi, współczesnymi przepisami na poszczególne nalewki, których tu oraz w licznych innych opracowaniach znajdziemy bez liku, wynik na pewno uzyskamy wyjątkowo dobrej i bardzo smakowitej jakości." (ze Wstępu)
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę by zobaczyć szczegóły.
WYPOŻYCZALNIA DLA DOROSŁYCH
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
FILIA NR 3 (GRUCZNO)
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Filia nr 4 - książki
Brak informacji o dostępności pozycji do wypożyczenia: sygn. 64
E-book
W koszyku
W kwartalniku NIT 2(13) 2014 zamieszczono osiem publikacji naukowych, jedno sprawozdanie z projektu międzynarodowego oraz informację o podręczniku „Higiena produkcji żywności”. Kwartalnik podlega systematycznej modernizacji. Dobrze funkcjonuje elektroniczny system zgłaszania prac i recenzji, a w aktualnym numerze wszystkie publikacje już mają angielskie wersje tytułów tabel i rysunków, w niektórych zaś autorzy podali również angielskie odpowiedniki tytułów wierszy i kolumn w tabelach czy też przetłumaczone na język angielski legendy rysunków. Tym numerem kończymy długą i efektywną współpracę z sekretarzem NIT dr inż. Małgorzatą Janczar-Smugą. W imieniu naszego zespołu, pracowników Wydawnictwa UE i własnym, recenzentów, a także czytelników pragnę Jej podziękować za kilka lat zaangażowanej pracy. Nowym sekretarzem NIT została dr inż. Ewa Biazik. Ponieważ wydanie NIT 2(13) zbiega się z okresem wakacyjnym, zastanówmy się, co składa się na złożony proces wypoczynku. Na początku musimy dotrwać do ostatniego dnia pracy. Gdy to nastąpi, staramy się, przynajmniej częściowo, o niej zapomnieć. Czy w górach, czy nad morzem dążymy do maksymalnego wyciszenia, poświęcamy więcej czasu rodzinie, nawiązujemy kontakt z własnym ciałem, a ci, którzy preferują aktywny wypoczynek, poznają atrakcje turystyczne ojczystego kraju lub innych państw. Po pewnym czasie pojawia się jednak potrzeba jakiejś intelektualnej strawy. Może nią być np. próba znalezienia odpowiedzi na pytania postawione przez autorów w prezentowanym numerze NIT 2(13): Jak kształtuje się jakość handlowa produktów rolno-spożywczych w Polsce? Czym są celulazy i jaką rolę odgrywają w przemyśle żywnościowym? Czy deklarowałabyś/deklarowałbyś chęć nabywania żywności w opakowaniach aktywnych i jednocześnie czy akceptowałabyś/akceptowałbyś zapłacenie za nią nieco większej ceny? Jaka jest wartość odżywcza posiłków przedszkolnych? Czy proponowane zmiany uwarunkowań prawnych ułatwią, czy utrudnią przetwarzanie odpadów komunalnych? Które dzieci – te mieszkające w mieście czy te mieszkające na wsi − lepiej znają zasady prawidłowego żywienia? Czy ekstrakt z zielonej herbaty może znaleźć zastosowanie w produkcji kiełbas drobno rozdrobnionych? Dlaczego wygląd mięśni udowych indyków zapakowanych w folię PA/PE + AF z warstwą antyroszeniową nie zmienia się w okresie przechowywania do 15 dni? Ostatnie dni urlopu poświęcamy na planowanie napisania nowej publikacji do NIT lub innego czasopisma, pamiętając o konieczności zamieszczania cytowań artykułów z poprzednich wydań NIT.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu PIN. Po odbiór kodu PIN zapraszamy do biblioteki.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
Książka
W koszyku
Kuchnia rodzinna to dziedzictwo tworzone przez pokolenia. To smaki dzieciństwa, które wprawiają w zachwyt i pozwalają choć na chwilę wrócić do przeszłości. Przez sto lat rodzina Winnych tworzyła swoją smakową tradycję. Jej niebagatelną częścią są przetwory i nalewki. Konia z rzędem temu, kto oprze się smakołykom Broni Winnej – jej jabłkowej konfiturze wzbogaconej nutą pigwy, dżemowi dereniowemu lub galaretce z czerwonej porzeczki. A nalewki Winnych - jarzębinówka czy orzechówka? Niebo w gębie...
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę by zobaczyć szczegóły.
WYPOŻYCZALNIA DLA DOROSŁYCH
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
FILIA NR 5 - DOROŚLI
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Filia nr 3 - książki
Brak informacji o dostępności pozycji do wypożyczenia: sygn. 64
Książka
W koszyku
Pasikonik, Jagodzianka, Poranna rosa, Pszczółka, Łapanie niedźwiedzia. Cóż to za dziwaczny zbiór? Może bajki..? Niezwykły koloryt, wspaniały aromat, niezapomniany smak. Dla niektórych to „niezbędnik każdego domu”. I co istotne - można je mieć według własnego gustu i smaku. Jak mawiał Pawlak, sympatyczny bohater filmu „Sami swoi” - dobra nalewka w każdej domowej spiżarce być powinna - dla zdrowotności. Dzięki temu podręcznikowi samodzielnie stworzysz przeróżne nalewki, które zagwarantują niezwykłe doświadczenia smakowe i terapeutycznie wspomogą zdrowie. Z czasem zaś, stosując się do zasad Autora, zaczniesz tworzyć własne wyjątkowe kompozycje smakowe. Nauczysz się je również dopasowywać w kuchni i diecie do potraw, a także doraźnie do uśmierzenia dolegliwości.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 5 placówek. Rozwiń listę by zobaczyć szczegóły.
WYPOŻYCZALNIA DLA DOROSŁYCH
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
FILIA NR 5 - DOROŚLI
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Filia nr 1 - książki
Brak informacji o dostępności pozycji do wypożyczenia: sygn. 64
Filia nr 3 - książki
Brak informacji o dostępności pozycji do wypożyczenia: sygn. 64
Filia nr 4 - książki
Brak informacji o dostępności pozycji do wypożyczenia: sygn. 64
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej