7 wyników
Książka
W koszyku
Japonia / tekst i il. Jola Jaworska. - Warszawa : Mamania, 2021. - 132, [9] s.: il. ; 25 cm.
(Kocie ścieżki / Jolanta Jaworska)
Ilustracje na wyklejkach.
Kto lepiej od miejscowego kota zna wszystkie lokalne zakamarki i tajemnice? Japoński kot Kotaru zaprasza na wyprawę kocimi ścieżkami po Kraju Kwitnącej Wiśni. Na ponad 100 niezwykle klimatycznych ilustracjach Kotaru poprowadzi czytelników przez japońską historię i współczesność, pokazując historię, zwyczaje, architekturę i co najważniejsze – mieszkańców. Nauczy nas też trochę mówić po japońsku! Za to brzuszek Kotaru jest zawsze gotowy na lokalne przysmaki…
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
ODDZIAŁ DLA DZIECI
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 91 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Japonia : leksykon konesera : kultura, tradycja, antyki / Henryk Socha. - Warszawa : Bellona, 2010. - 309, [3] s. : il. ; 30 cm.
Japonia fascynuje Europejczyków od setek lat. A mogli ją poznawać głównie dzięki przedmiotom jakie były przesyłane do Europy już w XVI wieku. Leksykon zawiera ponad 140 haseł i oczywiście wybór nie wyczerpuje listy obiektów uważanych za japońskie antyki czy opisów tradycyjnych ceremonii. To jedynie zachęta, by pogłębiać wiedzę i zainteresowania. Zachęcamy do lektury, do studiowania materiałów źródłowych zawartych w bibliografii oraz do czerpania maksimum przyjemności z odkrywania obszarów sztuki dotąd nieznanej.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę by zobaczyć szczegóły.
CZYTELNIA GŁÓWNA
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 94(5/9) (1 egz.)
FILIA NR 5 - DOROŚLI
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(5/9) (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
WYPOŻYCZALNIA DLA DOROSŁYCH
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(5/9) (2 egz.)
Książka
W koszyku
(Koncept)
W Japonii jedzenie jest czymś więcej niż tylko jedzeniem. Tytułowe „meshi” to gotowany ryż – najjaśniejsza gwiazda japońskiej kuchni, która wskazuje drogę wszystkim przyrządzającym azjatyckie potrawy. Już w czasach starożytnych Japonia zyskała przydomek „Mizuho no Kuni”, czyli Kraina Obfitych Kłosów Ryżu, a słów na określenie tego zboża jest w języku japońskim więcej niż na określenie miłości. Japoński rok dzieli się na 24 „sekki”, czyli sezony. Bowiem, jak mawiają Japończycy, 何事にも旬がある – wszystko ma swoją porę. Każde „sekki” przynosi nowe smaki, a nawet nową zastawę. Zasady korzystania z motywów sezonowych są ściśle przestrzegane: kimona w liście klonu nie nosi się wiosną, klusek „mochi” nie serwuje się na talerzu w hortensje ani nie spożywa latem, a zimą nie do pomyślenia jest podanie dania z makaronem „sōmen” w przezroczystej misce. Brzmi skomplikowanie? Nie szkodzi. Autorka zebrała 54 tradycyjne przepisy – między innymi na „tonjiru” albo „nasu dengaku” – i opatrzyła je wspomnieniami i opowieściami, dzięki którym możemy poznać ten wyspiarski kraj od kuchni i zrozumieć, jak Japończycy myślą o gotowaniu i ucztowaniu. „Meshi” to opowiedziana z subtelnym wdziękiem smakowita podróż przez kulturę i rytuały, która na długo pozostanie w twojej pamięci.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
WYPOŻYCZALNIA DLA DOROSŁYCH
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Bieguny)
Japonia to raj dla smakoszy. Japończycy zadają sobie nadzwyczaj dużo trudu i ponoszą spore koszty, by jeść najlepszą i absolutnie najdziwaczniejszą żywność, jaką tylko można sobie wyobrazić. Ich kuchnia nie stroni od takich dań jak choćby pączki z nadzieniem z ośmiornicy, wielorybie lody czy sashimi z kurczaka. Michael Booth postanawia wyruszyć na podbój Kraju Kwitnącej Wiśni, by sprawdzić, gdzie bije kulinarny puls współczesnej Japonii, poznać przepisy, w jakie wtajemniczono nielicznych mieszkańców Zachodu, i dzięki temu odsłonić nieznane oblicze tego fascynującego państwa. W towarzystwie niesfornych dzieci i wyrozumiałej żony podróżuje od wysuniętej najdalej na północ, ogromnej wyspy Hokkaido przez tętniące życiem metropolie, jak Tokio i Osaka, po leżącą na uboczu, różniącą się od reszty kraju Okinawę. Po drodze dowiaduje się, skąd biorą siłę zawodnicy sumo, odkrywa sekret długowieczności Japończyków, robi masaż najdroższym krowom świata i poi je piwem, zdradza, jak polubić surową rybę i jak powinno smakować perfekcyjne sushi, a ponadto je obiad w najlepszej restauracji w kraju w towarzystwie mistrza tamtejszej kuchni i przekonuje się, jakie korzyści może przynieść tradycyjna japońska dieta.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 2 placówek. Rozwiń listę by zobaczyć szczegóły.
WYPOŻYCZALNIA DLA DOROSŁYCH
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
FILIA NR 5 - DOROŚLI
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 39 (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
WYPOŻYCZALNIA DLA DOROSŁYCH
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(5/9) (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę by zobaczyć szczegóły.
WYPOŻYCZALNIA DLA DOROSŁYCH
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 94(5/9) (1 egz.)
CZYTELNIA GŁÓWNA
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 94(5/9) (1 egz.)
Filia nr 1 - książki
Brak informacji o dostępności pozycji do wypożyczenia: sygn. 94(5/9)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej