5 wyników
Książka
W koszyku
W szóstym wydaniu znanego i cenionego podręcznika akademickiego "Chemia żywności" uwzględniono aktualną wiedzę o wpływie chemicznych właściwości składników żywności, dodatków i substancji skażających na szeroko rozumianą jakość produktów żywnościowych. Książka polecana dla studentów i pracowników naukowych uniwersytetów przyrodniczych i medycznych oraz politechnik, na zajęcia związane z chemią, technologią i biotechnologią żywności, a także bromatologią i żywieniem człowieka. Będzie też przydatna technologom, towaroznawcom i producentom żywności pracującym w zakładach produkujących i przetwarzających żywność, a także kontrolerom sprawdzającym jakość produktów żywnościowych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę by zobaczyć szczegóły.
WYPOŻYCZALNIA DLA DOROSŁYCH
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66/69 (1 egz.)
CZYTELNIA GŁÓWNA
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 66/69 (1 egz.)
FILIA NR 5 - DOROŚLI
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66/69 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W tomie 2 scharakteryzowano sacharydy, lipidy i białka - związki chemiczne mające największy udział w składzie produktów żywnościowych, opisano właściwości funkcjonalne tych składników oraz ich wpływ na tworzenie się pożądanych sensorycznych cech produktów, a także chemiczne i biochemiczne przemiany składników żywności zachodzące podczas jej przetwarzania i przechowywania oraz nowoczesne metody oznaczania białek żywności.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę by zobaczyć szczegóły.
WYPOŻYCZALNIA DLA DOROSŁYCH
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66/69 (1 egz.)
CZYTELNIA GŁÓWNA
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 66/69 (1 egz.)
FILIA NR 5 - DOROŚLI
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66/69 (1 egz.)
Książka
W koszyku
W tomie 3 przedstawiono charakterystykę odżywczych i zdrowotnych właściwości składników żywności, chemiczne i biologiczne właściwości witamin, także odżywcze i funkcjonalne cechy masła. Opisano alergeny występujące w surowcach i produktach żywnościowych, a także zaprezentowano najnowsza wiedzę na temat mutagennego, rakotwórczego i przeciwrakotwórczego działania wielu związków zawartych w żywności. Ponadto omówiono interakcje składników żywności oraz wpływ tych oddziaływań na jakość produktów spożywczych.
Ta pozycja znajduje się w zbiorach 3 placówek. Rozwiń listę by zobaczyć szczegóły.
WYPOŻYCZALNIA DLA DOROSŁYCH
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66/69 (1 egz.)
CZYTELNIA GŁÓWNA
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 66/69 (1 egz.)
FILIA NR 5 - DOROŚLI
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 66/69 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Ciepłownictwo / Aleksander Szkarowski, Leszek Łatowski. - Wyd. 2 popr. - Warszawa : WNT, 2013. - 359, [1] s. : il. ; 24 cm.
Książka dotyczy zagadnień ogrzewania, zaopatrzenia w ciepłą wodę i klimatyzacji obiektów budownictwa przemysłowego i komunalnego. Składa się z trzech części, obejmujących: zasady projektowania sieci cieplnych, zasady optymalnego projektowania węzłów cieplnych oraz ekonomiczne zagadnienia z zakresu ciepłownictwa. Podano w niej podstawowe informacje na temat przepływu ciepła oraz zasady obliczeń, konstruowania, działania i regulowania sieci cieplnych. Uwzględniono najnowsze rozwiązania techniczne węzłów cieplnych, zapewniające energooszczędne, niezawodne i bezpieczne zaopatrzenie odbiorców w ciepło. Zwrócono uwagę na wykorzystanie źródeł energii pierwotnej w ciepłownictwie. Zamieszczono też przykłady obliczeniowe oraz liczne tablice i nomogramy niezbędne do projektowania. Przeznaczona jest dla studentów kierunku inżynieria środowiska i kierunków pokrewnych uczelni technicznych. Mogą z niej skorzystać projektanci, wykonawcy i użytkownicy sieci cieplnych oraz osoby zajmujące się rozdziałem lub przesyłaniem ciepła, a także specjaliści odpowiedzialni za planowanie i projektowanie systemów ciepłowniczych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
CZYTELNIA GŁÓWNA
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 66/69 (1 egz.)
Książka
W koszyku
Technologie energetyczne / Tadeusz Chmielniak. - Warszawa : Wydawnictwo WNT, 2013. - 564 s. : il. ; 24 cm.
Książka zawiera podstwowe informacje o wszystkich stosowanych obecnie technologiach produkcji elektryczności i ciepła. Oprócz technologii konwencjonalnych opisano elektrownie wiatrowe, energetykę słoneczną, wodną, geotermalną, ogniwa paliwowe, a także technologie energetycznego wykorzystania biomasy. Książka przeznaczona jest dla studentów kierunków: energetyka, budowa i eksploatacja maszyn, inżynieria środowiska i ochrona środowiska wyższych uczelni technicznych; inżynierów pracujących w elektrowniach, biurach projektowych energetyki i konstrukcji maszyn oraz urządzeń energetycznych. Powinni z niej skorzystać również studenci studiów podyplomowych z zakresu nowych technologii energetycznych.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację by zobaczyć szczegóły.
CZYTELNIA GŁÓWNA
Egzemplarze są dostępne wyłącznie na miejscu w bibliotece: sygn. 62 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej